Workshop: Musik - Rytmik 1

I måndags (2014-02-10) hade vi en heldag med musik- och rytmikpedagogen Annelie. Det var en givande dag där jag som student fick en inblick i vad musik och rytmik kan innebära. När jag hör ordet musik tänker jag på sång, och det tror jag är ganska vanligt. Och musik ÄR sång, bland annat men det är även så mycket mer. Det kan exempelvis innefatta rytmik, rörelse, puls och tempo. 

Vi började dagen med att ha energimassage tre och tre. Syftet med det var att få positiv energi. Det var väldigt behagligt men det var svårt att göra. Trots det är det absolut något jag skulle kunna tänka mig att testa med de äldre barnen i förskolan. 

 


 Bilderna ovan är tagna av Hanna White

Vidare fick vi utforska våra fötter genom att gå på olika sätt; sätta i hälen i golvet först, sätta i tårna i golvet först, sätta i hela foten i golvet, gå på insidan av foten och på utsidan. Syftet med detta var att medvetenhetgöra foten mot golvet. Hur känns det? Vilket är bekvämast? Vilket låter minst/mest? Här fick vi röra oss fritt i rummet. För att spinna vidare på rörelsefronten använde vi senare under dagen hela kroppen för att medvetenhetgöra olika kroppsdelar. Av Annelie fick vi olika instruktioner (t.ex. att vi endast ska använda armarna, höfterna, magen o.s.v). 

Vi fick även tillfälle att utforska kraften med kroppen då vi skulle stå två och två emot varandra och sedan försöka få den andra att flyttas bakåt. Ganska snart insåg jag att jag behövde ta i olika hårt beroende på vem jag hade framför mig. 
 
 
Vi fick också i uppgift att hitta ett gemensamt tempo vilket var betydligt svårare än vad jag först hade anat. Anledningen till att jag upplevde det svårt tror jag kan bero på att vi var såpass många i rummet samtidigt och det gjorde att jag inte kunde kolla på alla fötter samtidigt. En nyttig övning där det tränades på simultanförmågan. En annan övning som vi gjorde där simultanförmågan återigen sattes på prov var att blunda och ta puls. Där vi klappade på första pulsen och nästa omgång på andra pulsen och gånger därefter på puls tre. Nedan har jag försöka att illustrera hur jag menar:

1  X  X  X
X  2  X  X
X  X  3  X
X  X  X  4
 
På respektive siffra skulle man klappa händerna. Svårigheterna med den här övningen anser jag var att det ändrade sig hela tiden eftersom att du inte klappade på samma puls från gång till gång. När vi hade övat in detta fick de som ville utmana sig själva genom att börja på en annan puls. När vi övat in detta körde vi alla tillsammans vilket innebar att en grupp började på första pulsen, en annan grupp började på andra pulsen, en tredje grupp började på tredje pulsen och den fjärde gruppen (den grupp som jag var med i) började på puls fyra.

Under eftermiddagen fokuserade vi mer på sången. Annelie (Högskolan i Borås, 2014-02-10) förklarade att barn inte kan sjunga i låga toner eftersom att deras stämband inte är färdigvuxna ännu. Detta gör att pedagogerna "måste kunna" sjunga relativt ljust, och det var det vi fick träna på genom att sjunga olika sånger i olika stämmor . Vi fick även en djupare förståelse för hur viktig magstödet är vid användandet av rösten. Till vissa sånger fick vi använda hela kroppen och i vissa sånger fick vi använda instrument.

Jag har vanligtvis inga problem med att sjunga, däremot har jag märkt att jag inte släpper loss lika mycket när jag sjunger tillsammans med barnen på förskolan. Detta beror troligtvis på att jag är rädd att göra bort mig. I Musikvetenskap för förskolan (2012, s.142-143) beskrivs precis det. Pedagoger på en förskola som skulle starta upp en musikprofil kände precis samma sak. I början tyckte de att de var jobbigt att sjunga inför andra vuxna och målet med denna musikprofil har varit att "ingen ska behöva känna sig hämmad av en rädsla för att inte kunna sjunga eller spela på rätt sätt". I ett citat av en av pedagogerna skrivs det "jag duger med den kunskapen som jag har, och det ska vi alla känna". Det är precis den känslan jag vill känna, att min sångröst och det jag gör inom det musikaliska området duger. Jag lär få jobba med den biten en hel del trots att jag har kommit en bra bit på vägen.

 
I filmen ovan använder hälften av oss händerna som instrument medan resterande använder bongotrummor.

I klippet ovan sjungs en sång tillsammans med bongotrummor.

Läroplanen för förskolan (Skolverket 2010, s.10) beskrivs det att "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande". Detta är något barnen får chans att utveckla i allra högsta grad om pedagogerna planerar liknande aktiviteter för barngruppen. Läroplanen för förskolan (Skolverket 2010, s.10) belyser även vikten av att barnen ska få möjlighet att utveckla "sin förståelse för rum, form, läge och riktning /.../". Genom att använda hela rummet och låta barnen röra sig fritt får de möjlighet att utforska rummet och dess form men också i vilket läge och i vilken riktning de befinner sig i (högt, lågt, i, under, på, bredvid, bakom etcetera).
 
Sammanfattningsvis har dagen varit rolig och lärorik och trots att aktivteterna var anpassade för vuxna personer kan man på ett enkelt sätt förenkla det så att det passar barn i förskoleåldern.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0