Fältdag 4 - Uppföljning

På fältdag fyra (2014-04-30) var fokus på att följa upp VFU:n. Har barnen och personalen inspirerats ?

Eftersom att Babblarna redan är ett stort och genomgående huvudtema på avdelningen känner jag att jag har bidragit med mitt material. När jag kom tillbaka till förskolan den här dagen upptäckte jag att barnen har utvecklats och lärt sig de flesta av de nya figurerna i babblarna-familjen. Det var väldigt roligt att se! Eftersom att babblarna används så pass flitigt på min avdelning vet jag inte om det är mina figurer som har bidragit till denna lärdom, men jag kan ju alltid hoppas.

Innan jag avslutade min VFU-period påbörjade att tillverka Gagga genom att måla lila sten, även här hoppas jag ju att mitt material påverkade deras val att göra detta just när jag var där. Den enda förändringen jag kunde se där var att det var fler lila stenar som hade tillkommit i Gagga-tillverkningen. De pinnar, kottar och annat naturmaterial, som plockades in under min sista VFU-vecka, stod fortfarande på samma plats i en hink i fönstret.

I förskolans läroplan (Skolverket 2010) framhävs det att "Förskolan ska sträva efter att varje barn:
- utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap,
- utvecklar sin förståelse för naturvetenskap /.../ liksom sitt kunnande för växter och djur" (s.10). Inte helt otippat finns strävansmål i läroplanen som kan kopplas till naturen. Därför är det extra roligt när jag ser detta på min VFU. Överlag tycker jag att pedgogerna har varit kreativa när det gäller material till alla babblarna. De olika figurerna har bland annat gjorts i kottar (Dadda), toarullar (Vovvo), lera (Bobbo), hjärtformade papper (Doddo) och traditionella papper där barnen har fått måla Bibbi och Diddi.

Gagga gjord av sten.
 
 Bobbo gjord av lera.
Vovvo gjord av toarullar.

Det är viktigt att ha i åtanke att jag har varit på avdelningen där de allra yngsta barnen håller till. Förra våren var jag på samma förskola, fast med de allra äldsta barnen. Därför vet jag att det inte håller samma tempo i dessa åldersgrupper, vilket kanske är ganska självklart. Pedagogerna på min nuvarande avdelning anser att man inte ska stressa, utan låta allting ta den tid som det kräver. Det kan till exempel handla om att klä på sig. Det är så lätt att hjälpa barnen med sådant som de egentligen redan kan men inte får tid till att göra, just för att allt ska ske så fort för att "vi måste gå ut". Det jag ville komma fram till att det är tillåtet att allt tar tid, och att de kanske har gjort något mer med de nya figurerna i babblarna till min femte och sista fältdag. Jag hade troligtvis inte var imponerad om de hade hunnit göra alla de nya sex figurerna under mina VFU-veckor. Detta på grund av att det antagligen hade blivit alldeles för mycket på kort tid samt känts mer pressat och stressat än roligt och tillfredsställande.

Sammanfattningsvis var det roligt att komma tillbaka till förskolan, framförallt att träffa alla barnen men även för att se vad som har hänt i verksamheten sedan sist. Det är extra roligt att komma till en förskola där barnen känner igen mig och längtan efter att få börja jobba i en barngrupp blir allt större!
 
Mål som berörts:
• Planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska ett didaktiskt tematiskt arbetssätt där de estetiska arbetsformerna används för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.
Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska granska ett didaktiskt arbete med fokus på barns lärande.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0