Workshop: Musik - Rytmik 2

I onsdags (2014-03-05) var det dags för det andra passet i musik med Annelie Lidén på Högskolan i Borås. Vi började dagen med en repetition av vad vi gjorde förra gången. Återigen poängterade Annelie att få prova, utforska och upptäcka är lika viktigt som att få återkomma, formulera och fördjupa för att det ska kunna uppstå en lärande process. Att det är viktigt att återkomma och upprepa tror jag var en av anledningarna till att Annelie valde att repetera vad vi gjorde förra gången. 
 
Vi fick ställa oss två och två mot varandra där den ena partern skulle göra rörelser utifrån hur man tolkade och uppfattade låten som spelades. Den andra personen skulle vara en spegebild och härma den första personen. Detta stimulerar perceptionen för den som imiterar och fantasi och koordination för den som gör. Ju snabbare låten gick desto svårare tyckte jag det var att hänga med. Efter en stund bytte man motparter vilket jag tyckte var givande eftersom att jag då fick inspiration om vad jag kunde göra för rörelser.
 
Vidare fick vi, två och två, göra en avslappningsövning där endast armen skulle vara avslappnad, både i handled, armbåge och axel. Den som inte satt avslappnad på en stol skulle sedan utforska armens rörelser genom att röra olika delar av armen. Stundtals var det svårt att vara helt avslappnad men trots det var detta en övning som föll mig väl i smaken. Jag kände mig snabbt avslappnad i resten av kroppen och njöt verkligen av att en studiekompis utforskade min arm.

 
 
Hur kan man då göra detta med barn? Min tanke är att allt praktiskt som vi gör på högskolan går att göra i en barngrupp men att jag då måste förenkla och anpassa så att det blir en lagom svår utmaning för barnen som ska delta. Det handlar främst om att kunna kartlägga var barnen befinner sig i sin utveckling, och forma verksamheten därutefter.

Annelie hann även med att lära oss några ackord och komp på gitarr. Det var svårt att hålla fingrarna på rätt sträng men roligt att testa på. Tidigare visste jag inte att en låt (exempelvis "Här kommer lilla Ludde" och "En elefant balanserade") endast innehöll tre ackord. Roligt stund, trots att de flesta av oss var väldigt ömma i fingrarna efteråt.

 
 
Vi fick även lära oss tre sånger. Den första sången använde vi oss enbart av rösten och lärde oss då låten genom att imitera Annelie. Till den andra låten användes material för att vi lättare skulle komma ihåg hur sången gick. Klippet nedan är inspelad från workshopen där den andra sången med material illustreras.
 
 
Den tredje och sista sången sjöng vi förra gången och den innehöll rörelser för att vi lättare skulle komma ihåg hur sången gick. 

Efter lunch gjorde vi olika lekar där vi bland annat gjorde en variant på Hela havet stormar. Leken gick ut på att samtliga skulle sätta sig på de stolar som fanns, ovansett hur många stolar som stod i mitten. Detta tyckte jag var en bra och användbar variant med barn eftersom att inget barn exkluderas som det gör i den vanliga varianten av Hela havet stormar. Vi lekte även en namnlek där en av personerna i rummet hade en hatt på sig och när låten var slut skulle han/hon försöka illustrera vad som fanns i hatten och de andra skulle då gissa. Även dansstopp gjorde vi en variant på. Det vanligaste är att alla ska stå helt stilla när musiken tystnar, men istället för att börja igen när musiken startas fick vi olika uppdrag av Annelie. Det kunde vara allt från att bilda en kvadrat till att stå på ett ben eller krypa. Roligt övning! Avslutningsvis, innan seminariet, var i par om två och gjorde en massagesaga på ryggen. 

En tanke som slog mig när jag skrev detta inlägg var att musik är ett socialt tillfälle. Även om man gör vissa aktivteter/saker på egen hand så är det också väldigt många delar som kräver det sociala samspelet, framförallt med de aktiviteterna vi gjorde tillsammans med Annelie på de två workshopstillfällena. Ferm Thorgersen (2012, s. 73) beskriver att musikaliskt lärande inte kan ske i det tomma intet, utan det krävs social, historisk eller kulturell kontext för detta. Jag har fått en djupare förståelse för hur betydelsefull den sociala kontexten är för ett musikaliskt lärande.
 
Sammanfattningsvis var dagen intensiv men lärorik där jag fick en del tips på vad jag kan göra med förskolebarn!
Emma
2014-03-09 @ 18:20:25
URL: http://emmarosell.blogg.se

Bra, då kan ju du lära mig att spela gitarr. Skulle vara kul att kunna och använda på jobbet.

Hela havet stormar (annan variant) har jag gjort flera ggr på jobbet - superkul övning!

Massagesagor är mysiga och eleverna älskar dem! Perfekt fredagsmys där alla kan delta. =)

Svar: Självklart kan jag det, kan visa dig ett D :)
Detta var ju också en annan variant! Hur som helst är det roligt att inte göra samma.

Ja , fast man kan ha massagesagor på en onsdag också och det kan vara minst lika mysigt som på en fredag ;)
Sara Rosell




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0